Per la plena integració de la salut laboral en la salut pública
Com cada any, CCOO i UGT recorden el 28 d'abril i UGT recorden el 28 d'abril als treballadors i treballadores que han patit les conseqüències dels accidents i malalties laborals i continuaran denunciant les precàries condicions de treball que estan en l'origen d'aquesta xacra social.
El 28 d'abril és la data que va triar el moviment sindical per a recordar a les companyes i companys que van perdre la salut i la vida en accidents de treball o per malalties d'origen laboral, i per a denunciar les precàries condicions de treball que estan en l'origen d'aquests danys.
Per aquest motiu, CCOO i UGT han elaborat un manifest en el qual es fa balanç d'un any de pandèmia de COVID-19 i dels seus efectes en la seguretat i la salut en el treball. Un any en què s'ha posat de manifest de manera dramàtica la contradicció entre la salut i la vida i les pressions per a mantenir l'activitat econòmica molt més allà del que aconsellaven els experts en salut pública.
Han sigut les plantilles dels sectors ja coneguts com a essencials els qui han patit els estralls del virus de manera més directa i en moltes ocasions sense el degut reconeixement per part de les autoritats. Recentment s'ha assimilat la COVID-19 a malaltia professional en el cas dels treballadors sanitaris i sociosanitaris, en lloc d'un accident laboral, com es feia fins al moment. Per a UGT i CCOO aquesta mesura és insuficient, i exigim que la COVID-19 s'incloga en el llistat espanyol de malalties professionals, estenent aquesta cobertura a un major nombre de professions exposades al risc i sense limitació temporal.
2021 ha de ser també l'any que marque l'inici de la fi del problema del càncer d'origen laboral. La falta de reconeixement dels càncers d'origen laboral està privant a les persones afectades de les prestacions derivades de la contingència professional. CCOO i UGT continuaran pressionant perquè les modificacions de la Directiva Europea sobre protecció enfront de l'exposició a cancerígens i mutàgens siguen transposades en temps i garantint la màxima protecció de la salut dels treballadors. Així mateix, hauria de ser l'any de la derogació de la reforma laboral, perquè la precarietat mata. La precarietat laboral i la mercantilització de la prevenció fan que aquesta xacra seguisca present.
CCOO i UGT reclamen la plena integració de la salut laboral en la salut pública, amb major convenciment des de l'experiència de la pandèmia, la qual cosa exigeix una major coordinació entre els departaments de sanitat i de treball tant en l'Administració General de l'Estat, com en les CCAA. I insisteixen en la necessitat de dotar de majors recursos tant a la Inspecció de Treball i Seguretat Social com a l'Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball i els instituts regionals.
Perquè el treball ha de ser decent, digne i de qualitat, lliure de risc. Ningú hauria d'haver de triar entre treball i salut.
Por la plena integración de la salud laboral en la salud pública
Como cada año, CCOO y UGT recuerdan el 28 de abril a los trabajadores y trabajadoras que han sufrido las consecuencias de los accidentes y enfermedades laborales y seguirán denunciando las precarias condiciones de trabajo que están en el origen de esta lacra social.
El 28 de abril es la fecha que eligió el movimiento sindical para recordar a las compañeras y compañeros que perdieron la salud y la vida en accidentes de trabajo o por enfermedades de origen laboral, y para denunciar las precarias condiciones de trabajo que están en el origen de estos daños.
Por este motivo, CCOO y UGT han elaborado un manifiesto en el que se hace balance de un año de pandemia de COVID-19 y de sus efectos en la seguridad y la salud en el trabajo. Un año en el que se ha puesto de manifiesto de manera dramática la contradicción entre la salud y la vida y las presiones para mantener la actividad económica mucho más allá de lo que aconsejaban los expertos en salud pública.
Han sido las plantillas de los sectores ya conocidos como esenciales quienes han sufrido los estragos del virus de manera más directa y en muchas ocasiones sin el debido reconocimiento por parte de las autoridades. Recientemente se ha asimilado la COVID-19 a enfermedad profesional en el caso de los trabajadores sanitarios y sociosanitarios, en lugar de un accidente laboral, como se venía haciendo hasta el momento. Para UGT y CCOO esta medida es insuficiente, y exigimos que la COVID-19 se incluya en el listado español de enfermedades profesionales, extendiendo esta cobertura a un mayor número de profesiones expuestas al riesgo y sin limitación temporal.
2021 debe ser también el año que marque el inicio del fin del problema del cáncer de origen laboral. La falta de reconocimiento de los cánceres de origen laboral está privando a las personas afectadas de las prestaciones derivadas de la contingencia profesional. CCOO y UGT seguirán presionando para que las modificaciones de la Directiva Europea sobre protección frente a la exposición a cancerígenos y mutágenos sean traspuestas en tiempo y garantizando la máxima protección de la salud de los trabajadores. Asimismo, debería ser el año de la derogación de la reforma laboral, porque la precariedad mata. La precariedad laboral y la mercantilización de la prevención hacen que esta lacra siga presente.
UGT y CCOO reclaman la plena integración de la salud laboral en la salud pública, con mayor convencimiento desde la experiencia de la pandemia, lo que exige una mayor coordinación entre los departamentos de sanidad y de trabajo tanto en la Administración General del Estado, como en las CCAA. E insisten en la necesidad de dotar de mayores recursos tanto a la Inspección de Trabajo y Seguridad Social como al Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo y los institutos regionales.
Porque el trabajo debe ser decente, digno y de calidad, libre de riesgo. Nadie debería tener que elegir entre trabajo y salud.
Som treballadors
Som treballadores
Som universitat
.
CCOO, primer sindicat a Espanya
CCOO ha aconseguit 96.249 delegats/as, el 35,7% del total, en les eleccions sindicals celebrades en empreses privades i en les Administracions Públiques.
Amb aquests resultats, CCOO revalida la seua condició de primer sindicat del nostre país, ho és des dels anys 90, amb una diferència de 8.051 representants sobre el segon sindicat.
Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons: 963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez 79029
José Segovia 77040
Consuelo Vallés 77043
Ildefonso Pelayo 77043
Julia Benet 77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas (Alcoi) 28428
email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: http://www.ccoo.upv.es
Twitter: https://twitter.com/ccooupv
Facebook: https://www.facebook.com/ccooupv/
¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :
https://www.ccoo.es/sol_afi_web_breve/index.php
https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php
.