VERSIÓN EN CASTELLANO ....... AQUÍ.

 



  https://ccoo.upv.es/images/stories/anagramas/CCOO_UGT_UPV-03.jpg


Primer salvar vides, després salvar llocs de treball

CCOO i UGT considerem que el paquet de mesures aprovat pel Govern va en la bona direcció, suposa un enorme esforç de recursos públics, requereix de la corresponsabilitat de les empreses i ha de completar-se per a protegir als col·lectius més vulnerables.

Per a les dues organitzacions, la prioritat absoluta en aquest moment és que es frene l'expansió del virus i que es recuperen les persones afectades i, en el laboral, evitar acomiadaments i garantir rendes als qui es vegen afectades per la crisi.

Per a UGT i CCOO, la caiguda de l'activitat econòmica no té precedents, però la seua duració i intensitat dependrà de la contenció del procés de contagi del COVID19. En aqueix terreny, totes dues organitzacions volem manifestar el nostre suport al Govern i al conjunt d'institucions en quantes mesures haja de prendre per a detenir aquesta pandèmia.

Els sindicats majoritaris considerem que Espanya ha d'evitar que aquesta crisi sanitària provoque una greu crisi de demanda que s'estenga més enllà de l'efecte paralització de l'activitat que les mesures de control sanitari porten amb si. En definitiva, que siga una crisi curta i no una de cicle llarg que torne a colpejar a la classe treballadora, que encara no havia recuperat els nivells d'ocupació i a penes salarials després de l'anterior recessió. La situació serà molt dura però ho serà de forma conjuntural. I per això creiem que totes les polítiques públiques han d'estar orientades a evitar que el conjuntural comporte conseqüències irreversibles.

CCOO i UGT distingim dues fases en la política econòmica, laboral i social del Govern: una d'amortiment i una altra de recuperació. I en aqueixa línia proposem una sèrie de mesures que, després de la seua posterior negociació, van portar a un consens amb CEOE i CEPYME per a plantejar la seua execució per part del Govern.

El paquet de mesures aprovat avui en Consell de Ministres respon a aqueixes mesures i, per tant, la nostra valoració és positiva. Per a les dues organitzacions la prioritat absoluta en aquest moment és que es frene l'expansió del virus i que es recuperen les persones afectades i, en el laboral, evitar acomiadaments i garantir rendes als qui es vegen afectades per la crisi. Per a això, és fonamental mantenir l'ocupació, evitant la finalització anticipada d'ocupacions temporals o l'extinció de contractes estables, temporals o en període de prova, entre altres, que tenen una especial incidència entre la població jove la qual suporta en major mesura la precarietat en l'ocupació.

UGT i CCOO prevèiem un sistema que facilitara les suspensions o reduccions de jornada a través d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTE) que evitaren acomiadaments. Aquestes mesures, que havien de tenir efectes retroactius, havien d'incloure a les persones més vulnerables, com són les que no tenen els períodes de cotització suficients per a aconseguir la prestació de desocupació, i garantir la recuperació futura del dret a la prestació de desocupació per a les treballadores i treballadors afectats per aqueixos expedients.

Mancant conèixer el detall del reial decret, els sindicats estem observant una proliferació enorme de ERTE. És necessari l'esforç públic, sens dubte, però també és necessari saber quin serà l'aportació dels beneficis i importants reserves empresarials, sobretot de les grans companyies, en aqueixos ERTE. O si els sectors on les vendes es poden recuperar al llarg de l'any participaran en la mateixes condicions que les empreses més afectades o les pimes. En l'assumpció dels ERTE com causats per força major, s'exclouen els períodes de consulta pel que serà l'Administració la que haja de vetlar per les causes d'aquests.

Instem que es vinculen les mesures de flexibilitat interna que es pogueren anar aprovant a la prohibició d'altres mecanismes d'ajust com a acomiadaments o no renovació de contractes temporals. I si s'allargara aquesta situació durant més d'un mes, alguna cosa que òbviament no desitgem, demanem que es vincule qualsevol benefici de recursos públics en les empreses amb la limitació o eliminació del repartiment de dividends o amb el pagament de prima al seu personal directiu i executiu.

Així mateix, totes dues organitzacions hem sol·licitat mesures que afavorisquen als treballadors i treballadores que es vegen en la necessitat de cuidar a persones dependents -com a conseqüència de la paralització d'algunes activitats-, facilitant-los la conciliació i corresponsabilitat, l'adaptació de jornada o una prestació econòmica mentre dure la contingència. En aquest sentit, el reial decret del Govern conté avanços i es deixa altres mesures que els sindicats continuaran sol·licitant.

Per a totes dues organitzacions resulta fonamental, en aquesta conjuntura, protegir als col·lectius més vulnerables tals com les empleades de la llar, que estan desprotegides tant en termes de salut com d'extinció de contracte, sense poder percebre cap prestació; la població de nacionalitat estrangera, que poden veure com perden el seu permís de residència per l'extinció dels seus contractes, per la qual cosa cal protegir-los i continuar mantenint els sistemes d'asil i ajuda humanitària, sense paralitzar-los; les persones treballadores que s'empren per obra i servei, que veuen com són extingits els seus contractes davant la parada de producció de les empreses; els treballadors i treballadores que s'empren per mitjà d'una agència de treball temporal o d'una empresa multiserveis, amb la finalitat d'assegurar-los prestacions per desocupació i l'ocupació quan acabe aquesta conjuntura. De la mateixa manera, aquestes mesures s'haurien d'aplicar als temporers de l'agricultura de la indústria agroalimentària, i els treballadors i treballadores de temporada de l'hostaleria i la restauració, que veuran perduts les seues ocupacions.

A més, tots dos sindicats instem al Govern del nostre país que vincule les ajudes a les empreses al manteniment de l'ocupació durant aquesta crisi, i actue contra les que aprofiten aquesta circumstància per a implementar ERE o acomiadaments, alguna cosa que seria il·legal sens dubte.

Per a UGT i CCOO, les mesures adoptades han de comptar amb agilitat en els seus procediments, però sense que aquesta comporte falta de garantia en la seua aplicació. Cal exigir corresponsabilitat a les empreses, sostenint l'ocupació en un moment molt delicat per a Espanya. Aqueixa corresponsabilitat volem fer-la extensiva al conjunt d'Administracions Públiques. Instem que no se suspenguen contractes públics ja pressupostats -per exemple els serveis de menjadors escolars- que les empreses concessionàries utilitzen per a justificar expedients per força major que bé podrien haver-se evitat mitjançant permisos retribuïts, alliberant recursos perquè els Serveis d'Ocupació reforcen la protecció dels col·lectius més vulnerables.

CCOO i UGT som conscients de la necessitat de liquiditat de les empreses perquè s'enfrontaran a un desplaçament temporal de la seua tresoreria. Creiem que algunes d'elles disposen d'excedents financers per a assumir aquesta situació i, en altres casos, caldria adoptar mesures excepcionals de diferiment o exoneració en matèria tributària o cotitzacions socials, però sempre de forma selectiva i vinculant-ho al manteniment de l'ocupació. Considerem que aquesta tasca ha d'escometre-la igualment el sistema financer privat, que haguera d'habilitar línies de crèdit extraordinàries sense repercutir costos addicionals i sense descartar establir legalment aquesta obligació.

La necessitat de liquiditat no és exclusiva de les empreses. Moltes de les famílies amb tots els seus membres en la desocupació, o les que patisquen les retallades salarials en aquests moments continuen havent d'abonar quotes hipotecàries, lloguers i subministraments bàsics. Per a totes dues organitzacions, hagueren d'establir-se moratòries, exempcions o prorratejos d'aquests pagaments per a les persones afectades per aquesta crisi almenys en els pròxims tres mesos. A Itàlia s'ha prorratejat el pagament durant 24 pròxims mesos, atorgant una “pilota d'oxigen” temporal a les economies familiars més vulnerables.

UGT i CCOO sabem que el cost d'aquestes mesures, les adoptades pel Govern, i les restants que demandem és sens dubte alt. Però la situació és absolutament excepcional i això requereix de mesures extraordinàries. Creiem que aqueix esforç col·lectiu, finançat amb crèdits pressupostaris extraordinaris que no afecten la senda de dèficit, és la millor manera de rellançar l'activitat com a l'alerta sanitària cessament.

Hi ha exemples d'altres països que estan escometent mesures pertinents. El cas danès és il·lustratiu: tres mesos de compensació a les empreses privades amb el risc de pèrdua d'ocupació pel coronavirus, en un 75% del cost salarial, assumint aquestes el 25% restant i les i els treballadors contribuint amb una part de la seua jornada vacacional (5 dies). Creiem que és un model a considerar perquè sostenir ocupació i rendes és l'eix clau per a enfrontar la crisi de demanda que se cern sobre el país si no es prenen les mesures amb la intensitat i rapidesa adequades.

Una vegada més, agraïm profundament la labor essencial de totes les treballadores i treballadors que estan sostenint el país en aquests moments crucials i, per descomptat, estem vigilants perquè facen el seu treball aquests dies aplicant totes les mesures de protecció i complint els protocols de vigilància de la salut.

          17 de març de 2020

 

 


No ens oblidem que som una universitat pública

 

 

 

 

 

 


Atenció a l´afiliació

http://www.ccoo.upv.es/images/logoccoo.png

Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons:   963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez            79029
José Segovia            77040
Consuelo Vallés         77043
Ildefonso Pelayo        77043
Julia Benet        77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas  (Alcoi)    28428

email:      Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web:        http://www.ccoo.upv.es

Twitter:    https://twitter.com/ccooupv
Facebook:   https://www.facebook.com/ccooupv/

¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :  https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php


.

 

Agenda

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

utilizamos cookies propias y de terceros por motivos de seguridad, mejorar la experiencia del usuario y conocer sus hábitos de navegación. Si continuas navegando, entendemos que admites nuestra política de cookies.