La FECCOOPV proposa una regulació per al teletreball aplicable a les 5 universitats públiques valencianes

La presencialitat i el treball remot no pot suposar major càrrega de treball ni per a PAS ni per a PDI

Les seccions sindicals de CCOO de les universitats públiques valencianes ens hem reunit per analitzar els procés de desescalada i com s’està gestionant en les 5 universitats.

De les situacions debatudes i tenint en compte l’autonomia universitària, hem identificats alguns trets comuns a tot el personal que treballa a les universitats.

Per una banda veiem que el compliment de la protecció a les persones vulnerables porta a que aquell personal major de 60 anys ha d’evitar la presencialitat per ser personal en risc. En aquests moments s’està fent un estudi d’afectació, però trobem que les plantilles universitàries, tant de PDI com de PAS pot arribar a tindre percentatges gens menyspreables susceptibles de ser personal de risc per tindre més de 60 anys, només atenent a este criteri.

Aquest indicador ens dona idea de la necessitat de prendre mesures per a rejovenir les plantilles existents mitjançant ofertes d’ocupació i augment de plantilles.

Per altra banda també considerem molt important l’observació d’altre criteri que no està sent contemplat en algunes universitats: personal que conviu amb persones de risc i que també hauria d’estar previst.

Aquestes dues realitats també venen emmarcades en una situació de possible prolongació del teletreball més enllà de les fases previstes i de cara al curs vinent.  Molts departaments estan estudiant quines serien les àrees amb major necessitat de presencialitat i quines podrien estar abordades de forma telemàtica. Però més enllà d’aquestes consideracions, des del punt de vista de la Salut Laboral, és imprescindible l’ordenació del treball a distància, teletreball o treball remot. I cal que s’aborde des dels comitès de seguretat i salut i des de la negociació col·lectiva. Qüestions ergonòmiques, d’ús del temps, de l’estrés per sobrecàrrega, de la corresponsabilitat en la conciliació,... són elements a tindre en compte per a poder desenvolupar el treball encomanat sense pèrdua de drets i per a preservar la salut laboral.

El teletreball mai pot suposar un augment de càrrega laboral per haver d’atendre la feina de forma remota i després atendre presencialment o a l’inrevés. Seria com doblar l’horari de treball i això no és acceptable.

Proposem també que hi haja una revisió del sistema de finançament universitari per a poder abordar aquesta realitat que vindrà de la mà de la nova normalitat generada pel coronavirus.

Les distàncies de seguretat faran que es recalculen els aforaments dels espais i aquesta reordenació no pot significar cap reducció de plantilles, tant entre el PAS com entre el PDI, donat que la feina -presencial i treball remot- continuarà sent la mateixa o, més probablement, major. A més, es fa urgent reduir la grandària dels grups docents (siga per a docència presencial, siga per a docència a distància) en els casos encara existents de grups de més de 70 i 80 estudiants, i aquesta reducció dels grups ha de cobrir-se amb la contractació de més professorat en moltes àrees.

La FECCOOPV plantejarà, entre d’altres, aquestes propostes a la Consellera d’Universitat per a demanar el necessari lideratge que des de la Conselleria cal emprendre, des del nostre punt de vista.

    https://www.pv.ccoo.es/6664df312dc1bb2010fe345aaa5e05c2000063.jpg
.


La FECCOOPV propone una regulación para el teletrabajo aplicable en las 5 universidades públicas valencianas.

La presencialidad y el trabajo remoto no puede suponer mayor carga de trabajo ni para PAS ni para PDI.

Las secciones sindicales de CCOO de las universidades públicas valencianas nos hemos reunido para analizar los proceso de desescalada y como se está gestionando en las 5 universidades.

De las situaciones debatidas y teniendo en cuenta la autonomía universitaria, hemos identificados algunos rasgos comunes a todo el personal que trabaja en las universidades.

Por un lado vemos que el cumplimiento de la protección a las personas vulnerables lleva a que aquel personal mayor de 60 años tiene que evitar la presencialidad por ser personal en riesgo. En estos momentos se está haciendo un estudio de afectación, pero encontramos que las plantillas universitarias, tanto de PDI como de PAS puede llegar a tener porcentajes nada despreciables susceptibles de ser personal de riesgo por tener más de 60 años, solo atendiendo a este criterio.

Este indicador nos da idea de la necesidad de tomar medidas para rejuvenecer las plantillas existentes mediante ofertas de ocupación y aumento de plantillas.

Por otro lado también consideramos muy importante la observación de otro criterio que no está siendo contemplado en algunas universidades: personal que convive con personas de riesgo y que también tendría que estar previsto.

Estas dos realidades también vienen enmarcadas en una situación de posible prolongación del teletrabajo más allá de las fases previstas y de cara al curso próximo. Muchos departamentos están estudiando cuales serían las áreas con mayor necesidad de presencialidad y cuales podrían estar abordadas de forma telemática. Pero más allá de estas consideraciones, desde el punto de vista de la Salud Laboral, es imprescindible la ordenación del trabajo a distancia, teletrabajo o trabajo remoto. Y hace falta que se aborde desde los comités de seguridad y salud y desde la negociación colectiva. Cuestiones ergonómicas, de uso del tiempo, del estrés por sobrecarga, de la corresponsabilidad en la conciliación,... son elementos a tener en cuenta para poder desarrollar el trabajo encomendado sin pérdida de derechos y para preservar la salud laboral.

El teletrabajo nunca puede suponer un aumento de carga laboral por tener que atender el trabajo de forma remota y después atender presencialmente o al revés. Seria como doblar el horario de trabajo y esto no es aceptable.

Proponemos también que haya una revisión del sistema de financiación universitaria para poder abordar esta realidad que vendrá de la mano de la nueva normalidad generada por el coronavirus. Las distancias de seguridad harán que se recalculen los aforos de los espacios y esta reordenación no puede significar ninguna reducción de plantillas, tanto entre el PAS como entre el PDI, dado que el trabajo -presencial y trabajo remoto- continuará siendo la misma o, más probablemente, mayor. Además, se hace urgente reducir el tamaño de los grupos docentes (sea para docencia presencial, sea para docencia a distancia) en los casos todavía existentes de grupos de más de 70 y 80 estudiantes, y esta reducción de los grupos tiene que cubrirse con la contratación de más profesorado en muchas áreas.

La FECCOOPV planteará, entre otros, estas propuestas a la Consellera de Universidad para pedir el necesario liderazgo que desde la Consellería hay que emprender, desde nuestro punto de vista.

 


.

 

 


Et recomanem que lliges les següents recomanacions i orientacions sobre ergonomia i organització del treball. Poden ser útils en la pràctica.

link ací......

.


    https://www.pv.ccoo.es/cecb67c52ac92b5f4eb3098734540709000053.jpg

.

   Aquest virus el parem units


Ho parem si et quedes a casa



 


.

Atenció a l´afiliació.

http://www.ccoo.upv.es/images/logoccoo.png

Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons:   963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez            79029
José Segovia            77040
Consuelo Vallés         77043
Ildefonso Pelayo        77043
Julia Benet                  77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas  (Alcoi)    28428

email:      Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web:        http://www.ccoo.upv.es

Twitter:    https://twitter.com/ccooupv
Facebook:   https://www.facebook.com/ccooupv/

¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :  https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php


.

 

Agenda

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

utilizamos cookies propias y de terceros por motivos de seguridad, mejorar la experiencia del usuario y conocer sus hábitos de navegación. Si continuas navegando, entendemos que admites nuestra política de cookies.