CCOO Informa Reial decret de Creació d'Universitats

INFORMACIÓN EN CASTELLANO AQUÍ.

El projecte d'RD de “creació, reconeixement, autorització i acreditació d'universitats i centres universitaris” és una nova ocasió malgastada pel Ministeri d'Universitats per a millorar l'actual RD 420/2015, en el qual el govern del PP ja va establir requisits massa laxos per a reconèixer com a universitats a nombrosos centres acadèmics privats.

Per a CCOO la proposta manca d'una adequada definició del que és una universitat i del que ha d'oferir a la societat i tampoc distingeix entre “universitats” i “centres universitaris”, mantenint un model continuista que, de fet, promociona la docència virtual i “bimodal” i els aspectes quantificables, tant en docència (títols expedits) com en investigació (avaluacions positives). Per exemple, si les ràtios professors/estudiants en les universitats presencials ja resulten clarament insuficients, en el cas de les universitats “bimodals” i a distància són senzillament ridícules.

El model “bimodal” no pot implementar-se sense el suficient finançament, la qual cosa és incompatible amb la reducció dels pressupostos de les universitats públiques en els últims anys. No es pot aprofitar l'esforç del personal per a cobrir la docència de forma bimodal en una situació tan excepcional com la de la pandèmia per a implementar aqueix model en el futur amb l'objectiu de reduir costos.

D'altra banda, el principal risc de l'ensenyament a distància (virtual) és que deixa fora a ensenyaments eminentment pràctics, així com no afavoreix la incorporació dels estudiants a tasques d'investigació o de camp, la qual cosa desfigura per complet l'essència del que ha de fer una universitat.

En definitiva, el projecte d'RD pretén endurir lleugerament els criteris de la normativa actual (cosa no gaire difícil, donades les escasses exigències de l'anterior RD 420/2015) però no resol el problema de la proliferació descontrolada d'universitats privades que han sorgit sense l'adequat control de qualitat (recordem alguns escàndols recents), alhora que afebleix els fonaments en els quals es construeix la mateixa essència universitària en la conjunció de docència i investigació.

Mentrestant, les Universitats Públiques llangueixen sense un finançament adequat, amb part de la plantilla clarament envellida i una altra part en situació precària, amb uns encàrrecs de treball docent i investigador excessivament burocratitzats i amb les plantilles de PAS i PDI sobrecarregades de treball. Davant aquests problemes, el Ministeri d'Universitats no ofereix solucions.

CCOO considera que aquest projecte d'RD no pot eludir la definició d'aspectes com:

1. L'estructura de la plantilla docent i investigadora, la seua grandària i la seua relació de llocs de treball. Aquesta ha de comptar amb personal qualificat, suficient, estable i amb dedicació preferentment a temps complet.

2. L'oferta acadèmica de títols de grau, màster i doctorat.

3. L'establiment de plans i línies d'investigació.

4. Les infraestructures cientificotècniques necessàries per a la docència i la investigació.

5. Les condicions - necessàriament molt limitades - de creació de centres adscrits i d'expedició de títols per universitats estrangeres.

Per a CCOO, la Universitat:

Ofereix el servei públic d'educació superior i és l'espai del coneixement, la ciència, la investigació i la cultura. Com a tal, engloba al seu voltant tots els camps del saber i branques de coneixement i integra totes aquestes àrees i afavoreix la multidisciplinarietat, la qual cosa garanteix la seua universalitat.

És el lloc on es crea el coneixement. Això significa que la docència i la investigació es complementen. No és sol un espai de transmissió de coneixements, sinó de creació i formulació d'aquests.

És també un espai de cultura, llibertat i democràcia, forma en valors ètics, té responsabilitat social i promou el respecte, el pensament crític, així com el progrés de la societat.

Rep de la societat l'encàrrec de la formació d'una ciutadania lliure, crítica i capacitada per a construir el futur de la societat, la qual cosa és la base de l'estat del benestar, de l'avanç científic i tecnològic i de la millora de les condicions de vida a tots els nivells.

Al nostre país, diferents normes de successius governs han dibuixat una Universitat liberal orientada preferentment a les necessitats individuals i del mercat de treball i dedicada de manera residual a la formació superior i a la investigació. Això ha afavorit la conversió de moltes universitats en autèntiques màquines expenedores de títols, molts dels quals es fan a través d'ensenyament a distància aprofitant les tecnologies online, però sense comptar amb infraestructures acadèmiques (biblioteques) o investigadores (laboratoris i centres especialitzats).

Per això CCOO, cansada de l'arrogància del Ministeri d'Universitats, li exigeix l'obertura d'un procés de diàleg amb els representants dels treballadors en la Mesa de Negociació per a definir els serveis que presten les Universitats i les condicions de treball del personal docent i investigador. 

    https://fe.pv.ccoo.es/cf666b981e5d18a3cef533c1ee10bc7c000063.jpg

.

 

Som universitat pública

.

 

 

Atenció a l´afiliació

http://www.ccoo.upv.es/images/logoccoo.png

 CCOO, primer sindicat a Espanya
CCOO ha aconseguit 96.249 delegats/as, el 35,7% del total, en les eleccions sindicals celebrades en empreses privades i en les Administracions Públiques.
Amb aquests resultats, CCOO revalida la seua condició de primer sindicat del nostre país, ho és des dels anys 90, amb una diferència de 8.051 representants sobre el segon sindicat.

Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons: 963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez 79029
José Segovia 77040
Consuelo Vallés 77043
Ildefonso Pelayo 77043
Julia Benet 77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas (Alcoi) 28428

email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: http://www.ccoo.upv.es

Twitter: https://twitter.com/ccooupv
Facebook: https://www.facebook.com/ccooupv/

¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :
https://www.ccoo.es/sol_afi_web_breve/index.php
https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php

.

 

Agenda

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

utilizamos cookies propias y de terceros por motivos de seguridad, mejorar la experiencia del usuario y conocer sus hábitos de navegación. Si continuas navegando, entendemos que admites nuestra política de cookies.