Falta de bona fe en la negociació de l’Oferta d’Ocupació Pública en la UPV
Davant el resultat de l’última Mesa de Negociació del PDI, des de CCOO volem manifestar el següent:
Després de diverses setmanes informant diferents col·lectius i departaments sobre les seues propostes de selecció i contractació, l’Administració de la UPV es va decidir, per fi, a convocar a les organitzacions sindicals, representants de les i els treballadors afectats. Es van convocar tres taules consecutives en un breu lapse de temps (una setmana) per a negociar dues propostes tancades de l’administració.
En la proposta preferida per l’administració, el límit de saturació docent per sota del qual no es renoven contractes de professorat Associat passava, per primera vegada en més de 10 anys, del 85% al 95%, la qual cosa implicava la no renovació d’una trentena d’aquestes places a canvi de dotar als departaments més saturats d’algunes places més. En la segona proposta, l’esmentat límit es mantenia, però permetent nivells de saturació molt alts. És a dir, des de la primera reunió l’única cosa que se’ns planteja és una disjuntiva fal·laç entre no renovar contractes de professorat associat i augmentar la saturació dels departaments.
Des de CCOO no podem assumir el canvi urgent, sobtat i precipitat de la normativa que regula el límit de renovació i que implicaria no renovacions massives, especialment després d’una recent vaga de professorat Associat que va ser suspesa amb la finalitat de facilitar la gestió docent i mentre es negociava una reivindicació històrica com són els criteris de renovació de contractes (negociació que, no obstant això, va quedar paralitzada sine die fa més d’un mes). D’altra banda, entenem que ha de garantir-se que la saturació màxima de cada departament mai supere el 100% (ja que sol ser precisament el PDI més carregat qui acaba assumint aquesta sobrecàrrega), recorrent a la contractació de professorat Associat quan siga necessari i atenent especialment la situació dels campus d’Alcoi i Gandia. Si bé s’ha d’anar reduint la taxa de temporalitat i de professorat Associat en la UPV, això no pot mai implicar sobrecarregar als departaments de manera general. És resum, la proposta de CCOO era evitar la no renovació massiva de professorat Associat i al seu torn limitar la saturació departamental, mantenint la creació de places, cosa que cap de les dues propostes tancades de l’administració possibilitava .
L’Administració no va voler considerar aquesta proposta, al·legant limitacions pressupostàries. D’una altra banda, per a poder construir propostes pròpies i negociar-les atenent aquestes limitacions, és necessari que als sindicats se’ns proporcione informació precisa sobre la situació de cada plaça en qüestió en cada departament/campus, així com dades econòmiques i pressupostàries, les quals són imprescindibles per a valorar tant les propostes com la situació de la plantilla actual en la UPV. A l’única cosa que se’ns va remetre és a la informació disponible en el portal de transparència, el qual en aqueix moment no disposava d’informació suficientment actualitzada. En opinió de CCOO, aquesta actitud de l’Administració no compleix el principi de bona fe que requereix l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) en els seus articles 33.1 i 34.7: “Totes dues parts estan obligades a negociar sota el principi de la bona fe i a proporcionar-se mútuament la informació que necessiten relativa a la negociació”.
Malgrat açò, amb la finalitat d’evitar les limitacions pressupostàries, vam proposar a l’Administració que les places de captació de talent s’assignaren als pressupostos de 2019, tal com ella mateixa va plantejar fer amb una quota concreta de places en la seua proposta. No sols això; totes les organitzacions sindicals vam plantejar en consens després d’un breu recés canviar les figures de les contractacions més costoses de manera excepcional, evitant en qualsevol cas la precarietat laboral de la plantilla. Contràriament al que calia esperar en bona fe, ja que la clau es trobava en les limitacions pressupostàries, no es va debatre la viabilitat de la nostra proposta o els possibles inconvenients que pogueren impedir dur-la a terme.
Respecte a la proposta consensuada per tots els sindicats, l’Administració no va contraargumentar ni va realitzar contraproposta alguna que permetera acostar posicions. Tampoc va considerar cap de les parts de la nostra proposta, que podia suposar a més un estalvi notable. Ben al contrari: contradient el seu propi argument pressupostari, va presentar la seua proposta inicial com a definitiva i la “millor de les possibles”.
CCOO considerem que la proposta de l’Administració no redunda en benefici de la plantilla actual i futura de la UPV i reiterem que no es compleix el principi de bona fe en la negociació que requereix l’EBEP, per la qual cosa a més de votar en contra de la proposta de l’Administració, ens reservem el dret a recórrer la negociació en el tribunal d’arbitratge.
Finalment, volem dirigir aquest document als membres del Consell de Govern, òrgan que finalment haurà d’aprovar o no la proposta de l’Administració, perquè coneguen dins del termini i en la forma escaient la postura de CCOO sobre com s’està duent a terme la negociació en Mesa de Negociació del PDI sobre l’Oferta d’Ocupació Pública: sense suficient informació i sense cap de marge per a arribar a acords.
________________________________________
Falta de buena fe en la negociación de la Oferta de Empleo Público en la UPV
Ante el resultado de la última Mesa de Negociación del PDI, desde CCOO queremos manifestar lo siguiente:
Tras varias semanas informando a diferentes colectivos y departamentos acerca de sus propuestas de selección y contratación, la Administración de la UPV se decidió, por fin, a convocar a las organizaciones sindicales, representantes de las y los trabajadores afectados. Se convocaron tres mesas consecutivas en un breve lapso de tiempo (una semana) para negociar dos propuestas cerradas de la administración.
En la propuesta preferida por la administración, el límite de saturación docente por debajo del cual no se renuevan contratos de profesorado Asociado pasaba, por primera vez en más de 10 años, del 85% al 95%, lo que implicaba la no renovación de una treintena de estas plazas a cambio de dotar a departamentos más saturados de algunas plazas más. En la segunda propuesta, el mencionado límite se mantenía, pero permitiendo niveles de saturación muy altos. Es decir, desde la primera reunión lo único que se nos plantea es una disyuntiva falaz entre no renovar contratos de profesorado asociado y aumentar la saturación de los departamentos.
Desde CCOO no podemos asumir el cambio urgente, repentino y precipitado de la normativa que regula el límite de renovación y que implicaría no renovaciones masivas, especialmente tras una reciente huelga de profesorado Asociado que fue suspendida con el fin de facilitar la gestión docente y mientras se negociaba una reivindicación histórica como son los criterios de renovación de contratos (negociación que, sin embargo, quedó paralizada sine die hace más de un mes). Por otro lado, entendemos que debe garantizarse que la saturación máxima de cada departamento nunca supere el 100% (puesto que suele ser precisamente el PDI más cargado quien acaba asumiendo esta sobrecarga), recurriendo a la contratación de profesorado Asociado cuando sea necesario y atendiendo especialmente la situación de los campus de Alcoi y Gandia. Si bien se debe ir reduciendo la tasa de temporalidad y de profesorado Asociado en la UPV, ello no puede nunca implicar sobrecargar a los departamentos de manera general. En resumen, la propuesta de CCOO era evitar la no renovación masiva de profesorado Asociado y a su vez limitar la saturación departamental, manteniendo la creación de plazas, algo que ninguna de las dos propuestas cerradas de la administración podía ofrecer.
La Administración no quiso considerar esta propuesta, atendiendo a limitaciones presupuestarias. Sin embargo, para poder construir propuestas propias y negociarlas atendiendo a estas limitaciones, es necesario que a los sindicatos se nos proporcione información precisa sobre la situación de cada plaza en cuestión en cada departamento/campus, así como datos económicos y presupuestarios, los cuales son imprescindibles para valorar tanto las propuestas como la situación de la plantilla actual en la UPV. A lo único que se nos remitió es a la información disponible en el portal de transparencia, el cual en ese momento no disponía de información suficientemente actualizada. En opinión de CCOO, esta actitud de la Administración no cumple el principio de buena fe que requiere el Estatuto Básico del Empleado Público (EBEP) en sus artículos 33.1 y 34.7: “Ambas partes estarán obligadas a negociar bajo el principio de la buena fe y proporcionarse mutuamente la información que precisen relativa a la negociación”.
A pesar de ello, con el fin de evitar las limitaciones presupuestarias, propusimos a la Administración que las plazas de captación de talento se asignaran a los presupuestos de 2019, tal como ella misma planteó hacer con un cupo concreto de plazas en su propuesta. No sólo eso, todas las organizaciones sindicales planteamos en consenso tras un breve receso cambiar las figuras de las contrataciones más costosas de manera excepcional, evitando en cualquier caso la precariedad laboral de la plantilla. Contrariamente a lo que cabía esperar en buena fe, ya que la clave se encontraba en las limitaciones presupuestarias, no se debatió la viabilidad de nuestra propuesta o los posibles inconvenientes que a este respecto pudieran impedir llevarla a cabo.
Respecto a la propuesta consensuada por todos los sindicatos, la Administración no contra-argumentó ni realizó contra-propuesta alguna que permitiera acercar posiciones. No se planteó siquiera ninguna de las partes de nuestra propuesta, que podía suponer además un ahorro notable. Contradiciendo así su propio argumento presupuestario, presentó su propuesta inicial como definitiva y la “mejor de las posibles”.
CCOO consideramos que la propuesta de la Administración no redunda en beneficio de la plantilla actual y futura de la UPV y reiteramos que no se cumple el principio de buena fe en la negociación que requiere el EBEP, por lo que además de votar en contra de la propuesta de la Administración, nos reservamos el derecho a recurrir la negociación en el tribunal de arbitraje.
Finalmente, queremos dirigir este documento a los miembros del Consejo de Gobierno, órgano que finalmente deberá aprobar o no la propuesta de la Administración, para que conozcan en tiempo y forma la postura de CCOO sobre cómo se está llevando a cabo la negociación en Mesa de Negociación del PDI sobre la Oferta de Empleo Público: sin suficiente información y sin ningún tipo de margen para llegar a acuerdos.
Som universitat pública
És el moment!
de recuperar els drets arrabassats
Serveis per a l'afiliació de CCOO
Edifici 6-E (Gabinet Mèdic)
Telèfons: 963 877 040 - 963 877 043
María Jesús Salvador 79029
Alonso Pérez 79029
Julia Sánchez 77043
José Segovia 77040
Consuelo Vallés 77043
Ildefonso Pelayo 77043
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: http://www.ccoo.upv.es
Twitter: https://twitter.com/ccooupv
Facebook: https://www.facebook.com/ccooupv/
Afilia't a CCOO PV: https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php
.