El Tribunal Suprem dóna la raó a CCOO quant a les retribucions del Personal Investigador en Formació
La mesura incomplia el caràcter mínim dels percentatges anuals de retribució fixats en la Llei de Ciència i Tecnologia i repercutia, entre altres, en la quantia de la prestació per desocupació.
Comissions Obreres va impugnar davant el Tribunal Suprem l'art.7.3 del RD 103/2019, d'1 de març, pel qual s'aprova l'Estatut del Personal Investigador Predoctoral en Formació (EPIF), no solament per no haver-se informat, consultat ni negociat el mateix durant la tramitació de la norma, sinó perquè, en permetre el prorrateig de les quantitats a percebre durant els quatre anys del contracte predoctoral, incomplia clarament el caràcter mínim dels percentatges anuals de retribució fixats en la Llei de Ciència i Tecnologia: 56% els dos primers anys, 60% el tercer i 75% el quart.
Això a més repercutia, entre altres fets importants, en la quantia de la prestació per desocupació, ja que si s'abona menys del 75 per 100 del salari de referència es perden prestacions, que es calculen amb la mitjana de cotització-salari- dels últims sis mesos de contracte.
L'Alt Tribunal ha donat la raó a la nostra Organització i reconeix que el Govern no va respectar el procediment d'elaboració de disposicions generals, ja que aquest apartat de l'art. 7 va ser introduït en el text definitiu del RD sense justificar la raó de tal apartat, el qual havia aparegut per primera vegada com a disposició transitòria única en el text enviat al Consell d'Estat per a informe, mentre en els textos precedents sotmesos a audiència el tenor de la disposició transitòria era ben diferent.
El Tribunal Suprem considera que, com posa en relleu CCOO en la seua anàlisi, la regulació impugnada modifica substancialment els percentatges de salari fixats en la llei 14/2011 que dóna cobertura al Reial decret, i per tant incorre en el “ultra vires” que contrària el principi de jerarquia normativa, art. 9.3. CE.
És més, la Sentència assenyala que aquesta conducta contrària a dret no queda “sanada” ni “convalidada” per la nota informativa de 22 de març de 2019 del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, sobre el Reial decret 103/2019, d'1 de març que procedeix a interpretar l'art. 7 amb especial èmfasi en l'apartat tercer.
I per tot això, el Tribunal Suprem estima el recurs de CCOO i declara la nul·litat de l'apartat tercer de l'art. 7 del RD 103/2019. CCOO exigirà que com més prompte millor l'aplicació dels percentatges de salaris contemplats en la Llei de la Ciència (14/2011) a totes les investigadores i tots els investigadors predoctorals.
Veure RD EPIF publicat en BOE [10 pàgines PDF]
Sentència sobre retribució EPIF
La medida incumplía el carácter mínimo de los porcentajes anuales de retribución fijados en la Ley de Ciencia y Tecnología y repercutía, entre otros, en la cuantía de la prestación por desempleo.
Comisiones Obreras impugnó ante el Tribunal Supremo el art.7.3 del RD 103/2019, de 1 de marzo, por el que se aprueba el Estatuto del Personal Investigador Predoctoral en Formación (EPIF), no sólo por no haberse informado, consultado ni negociado el mismo durante la tramitación de la norma, sino porque, al permitir el prorrateo de las cantidades a percibir durante los cuatro años del contrato predoctoral, incumplía claramente el carácter mínimo de los porcentajes anuales de retribución fijados en la Ley de Ciencia y Tecnología: 56% los dos primeros años, 60% el tercero y 75% el cuarto.
Esto además repercutía, entre otros hechos importantes, en la cuantía de la prestación por desempleo, ya que si se abona menos del 75 por 100 del salario de referencia se pierden prestaciones, que se calculan con el promedio de cotización-salario- de los últimos seis meses de contrato.
El Alto Tribunal ha dado la razón a nuestra Organización y reconoce que el Gobierno no respetó el procedimiento de elaboración de disposiciones generales, ya que este apartado del art. 7 fue introducido en el texto definitivo del RD sin justificar la razón de tal apartado, el cual había aparecido por vez primera como disposición transitoria única en el texto enviado al Consejo de Estado para informe, mientras en los textos precedentes sometidos a audiencia el tenor de la disposición transitoria era bien distinto.
El Tribunal Supremo considera que, como pone de relieve CCOO en su análisis, la regulación impugnada modifica sustancialmente los porcentajes de salario fijados en la ley 14/2011 que da cobertura al Real Decreto, y por tanto incurre en el “ultra vires” que contraria el principio de jerarquía normativa, art. 9.3. CE.
Es más, la Sentencia señala que esta conducta contraria a derecho no queda “sanada” ni “convalidada” por la nota informativa de 22 de marzo de 2019 del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, sobre el Real Decreto 103/2019, de 1 de marzo que procede a interpretar el art. 7 con especial énfasis en el apartado tercero.
Y por todo ello, el Tribunal Supremo estima el recurso de CCOO y declara la nulidad del apartado tercero del art. 7 del RD 103/2019. CCOO exigirá que a la mayor brevedad posible la aplicación de los porcentajes de salarios contemplados en la Ley de la Ciencia (14/2011) a todas las investigadoras y todos los investigadores predoctorales.
Ver RD EPIF publicado en BOE [10 páginas PDF]
Sentencia sobre retribución EPIF
.
.
Som treballadors
Som treballadores
Som universitat
.
Serveis per a l'afiliació de CCOO
CCOO, primer sindicat a Espanya
CCOO ha aconseguit 96.249 delegats/as, el 35,7% del total, en les eleccions sindicals celebrades en empreses privades i en les Administracions Públiques.
Amb aquests resultats, CCOO revalida la seua condició de primer sindicat del nostre país, ho és des dels anys 90, amb una diferència de 8.051 representants sobre el segon sindicat, la Unió General de Treballadors.
Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons: 963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez 79029
José Segovia 77040
Consuelo Vallés 77043
Ildefonso Pelayo 77043
Julia Benet 77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas (Alcoi) 28428
email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: http://www.ccoo.upv.es
Twitter: https://twitter.com/ccooupv
Facebook: https://www.facebook.com/ccooupv/
¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :
https://www.ccoo.es/sol_afi_web_breve/index.php
https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php
.