Amb data 5 de novembre s'ha publicat la sentència del Tribunal Suprem (Sala social) Núm. 903/2020, que accepta recurs de cassació presentat per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) en contra de la ratificació del Tribunal Superior de Xustiza de Galícia (TSXG) del dret a indemnització a la finalització del contracte del Personal Investigador Predoctoral en Formació (PIPF), demandat mitjançant conflicte col·lectiu per CCOO.
En concret, CCOO reclamava el reconeixement del dret del personal amb contracte predoctoral a percebre rescabalament derivat del cessament o finalització del seu contracte, equivalent a la indemnització legalment fixada per a l'acomiadament objectiu, de 20 dies per any de servei amb un màxim de 12 mensualitats, o subsidiàriament a la indemnització de 10, 11 o 12 dies per any de servei prevista per al contracte d'obra o servei determinat, segons la data de celebració del contracte.
CCOO va exigir el dret a cobrar la indemnització per extinció de contracte en les negociacions de l'Estatut del Personal Investigador Predoctoral en Formació (EPIPF) publicat al març de 2019 (RD 103/2019), de manera anàloga a com succeeix amb altres figures contractuals laborals. Aquest punt va ser, de fet, una de les nostres principals reivindicacions, juntament amb l'establiment d'una retribució mínima per a tots els contractes predoctorals, l'actualització anual del salari i la regulació i seguretat jurídica de condicions importants de la contractació predoctoral. Aquesta petició va tenir el suport immediat del col·lectiu, però finalment no va ser inclosa en el text publicat malgrat les promeses del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i anteriorment del Ministeri d'Economia i Competitivitat.
La presentació del recurs de cassació per part de la universitat, que al·legava la necessitat d'unificació de la doctrina a nivell estatal, va provocar el malestar generalitzat en el col·lectiu, que confiava en una resolució favorable per part del Tribunal Suprem. La notícia ha sigut rebuda com un pitxer d'aigua freda pels joves investigadors i les joves investigadores, que ja acumulen un elevat descontentament arran de l'aplicació irregular del EPIPF en diferents comunitats autònomes i a l'absència de propostes específiques en les últimes converses amb el Ministeri d'Universitats en relació a la modificació de la LOU i redacció de l'Estatut del Personal Docent i Investigador.
Els Serveis Jurídics de CCOO estan analitzant la sentència per a veure les opcions de possibles recursos en altres instàncies, encara que entenem que d'existir una via alternativa en l'àmbit judicial, aquesta portarà temps. Per aqueixa raó considerem que, paral·lelament, cal impulsar en la negociació col·lectiva a tots els nivells (universitats, comunitats autònomes i ministeris) el dret a la indemnització de fi de contracte per al personal investigador predoctoral i postdoctoral, afectat pels articles 21 i 22 de la Llei 14/2011 de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.
CCOO continuarà lluitant, mitjançant la negociació col·lectiva, perquè es reconega el dret a la indemnització per fi de contracte per al personal investigador, així com altres millores que complementen al EPIPF mitjançant la modificació de la Llei de la Ciència.
Campaña de FPU-investiga. Recollida de signatures.
Des de FPU investiga rebutgem amb contundència l'equiparació del nostre contracte amb un contracte formatiu i, per tant, sense dret a indemnització per acomiadament, ja que tant els objectius dels nostres contractes com les condicions laborals disten completament de les característiques pròpies dels contractes formatius.
Davant el desemparament legal en què ens deixa la indefinició dels nostres contractes, l'única opció és una reforma de la normativa que els regula. Amb aquest objectiu, ens dirigirem al Congrés dels Diputats sol·licitant la presentació d'una Esmena al Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2021, que incloga el dret a indemnització per extinció del contracte.
Per a aconseguir-ho, us necessitem, FPU!
Hem arrancat una campanya en la plataforma Osoigo amb la qual, si aconseguim 1.500 signatures, els membres del Congrés dels Diputats hauran de valorar la nostra proposta. Així que necessitem el teu suport i el de totes les persones a les quals els pugues fer arribar la campanya (pot signar qualsevol ciutadà/a).
Signatura i difon perquè puguem fer partícip al conjunt de la societat de la precarietat del nostre sector i de la legitimitat de les nostres reivindicacions:
#SinCienciaNoHayFuturo pero #SinDerechosTampocoHayCiencia
Moltes gràcies, company/a, junts/as ho aconseguirem!
Enllaç a la recollida de suports a través de la plataforma Osoigo:
https://www.facebook.com/FPUinvestiga/
Blog de CCOO[P]recarios/as IDi
Investigadores/as predoctorales, POSTdoctorales, por Proyectos y personal técnico de apoyo a la investigación
Con fecha 5 de noviembre se ha publicado la sentencia del Tribunal Supremo (Sala de lo social) Núm. 903/2020, que acepta recurso de casación presentado por la Universidad de Santiago de Compostela (USC) en contra de la ratificación del Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG) del derecho a indemnización a la finalización del contrato del Personal Investigador Predoctoral en Formación (PIPF), demandado mediante conflicto colectivo por CCOO.
En concreto, CCOO reclamaba el reconocimiento del derecho del personal con contrato predoctoral a percibir resarcimiento derivado del cese o finalización de su contrato, equivalente a la indemnización legalmente fijada para el despido objetivo, de 20 días por año de servicio con un máximo de 12 mensualidades, o subsidiariamente a la indemnización de 10, 11 o 12 días por año de servicio prevista para el contrato de obra o servicio determinado, según la fecha de celebración del contrato.
CCOO exigió el derecho a cobrar la indemnización por extinción de contrato en las negociaciones del Estatuto del Personal Investigador Predoctoral en Formación (EPIPF) publicado en marzo de 2019 (RD 103/2019), de modo análogo a como sucede con otras figuras contractuales laborales. Este punto fue, de hecho, una de nuestras principales reivindicaciones, junto con el establecimiento de una retribución mínima para todos los contratos predoctorales, la actualización anual del salario y la regulación y seguridad jurídica de condiciones importantes de la contratación predoctoral. Esta petición tuvo el apoyo inmediato del colectivo, pero finalmente no fue incluida en el texto publicado a pesar de las promesas del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades y anteriormente del Ministerio de Economía y Competitividad.
La presentación del recurso de casación por parte de la universidad, que alegaba la necesidad de unificación de la doctrina a nivel estatal, provocó el malestar generalizado en el colectivo, que confiaba en una resolución favorable por parte del Tribunal Supremo. La noticia ha sido recibida como un jarro de agua fría por los jóvenes investigadores y las jóvenes investigadoras, que ya acumulan un elevado descontento a raíz de la aplicación irregular del EPIPF en diferentes comunidades autónomas y a la ausencia de propuestas específicas en las últimas conversaciones con el Ministerio de Universidades en relación a la modificación de la LOU y redacción del Estatuto del Personal Docente e Investigador.
Los Servicios Jurídicos de CCOO están analizando la sentencia para ver las opciones de posibles recursos en otras instancias, aunque entendemos que de existir una vía alternativa en el ámbito judicial, ésta llevará tiempo. Por esa razón consideramos que, paralelamente, hay que impulsar en la negociación colectiva a todos los niveles (universidades, comunidades autónomas y ministerios) el derecho a la indemnización de fin de contrato para el personal investigador predoctoral y postdoctoral, afectado por los artículos 21 y 22 de la Ley 14/2011 de la Ciencia, la Tecnología y la Innovación.
CCOO seguirá luchando, mediante la negociación colectiva, para que se reconozca el derecho a la indemnización por fin de contrato para el personal investigador, así como otras mejoras que complementen al EPIPF mediante la modificación de la Ley de la Ciencia.
Campaña de FPU-investiga. Recogida de firmas.
Desde FPU investiga rechazamos con contundencia la equiparación de nuestro contrato con un contrato formativo y, por lo tanto, sin derecho a indemnización por despido, puesto que tanto los objetivos de nuestros contratos como las condiciones laborales distan completamente de las características propias de los contratos formativos.
Ante el desamparo legal en que nos deja la indefinición de nuestros contratos, la única opción es una reforma de la normativa que los regula. Con este objetivo, nos vamos a dirigir al Congreso de los Diputados solicitando la presentación de una Enmienda al Proyecto de Ley de Presupuestos Generales del Estado para el año 2021, que incluya el derecho a indemnización por extinción del contrato.
Para conseguirlo, ¡os necesitamos, FPU!
Hemos arrancado una campaña en la plataforma Osoigo con la que, si conseguimos 1.500 firmas, los miembros del Congreso de los Diputados tendrán que valorar nuestra propuesta. Así que necesitamos tu apoyo y el de todas las personas a las que les puedas hacer llegar la campaña (puede firmar cualquier ciudadano/a).
Firma y difunde para que podamos hacer partícipe al conjunto de la sociedad de la precariedad de nuestro sector y de la legitimidad de nuestras reivindicaciones:
#SinCienciaNoHayFuturo pero #SinDerechosTampocoHayCiencia
Muchas gracias, compañero/a, ¡juntos/as lo conseguiremos!
Enlace a la recogida de apoyos a través de la plataforma Osoigo:
https://www.facebook.com/FPUinvestiga/
Blog de CCOO[P]recarios/as IDi
Investigadores/as predoctorales, POSTdoctorales, por Proyectos y personal técnico de apoyo a la investigación
.
.
Som treballadors
Som treballadores
Som universitat
.
Serveis per a l'afiliació de CCOO
CCOO, primer sindicat a Espanya
CCOO ha aconseguit 96.249 delegats/as, el 35,7% del total, en les eleccions sindicals celebrades en empreses privades i en les Administracions Públiques.
Amb aquests resultats, CCOO revalida la seua condició de primer sindicat del nostre país.
Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons: 963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez 79029
José Segovia 77040
Consuelo Vallés 77043
Ildefonso Pelayo 77043
Julia Benet 77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas (Alcoi) 28428
email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: http://www.ccoo.upv.es
Twitter: https://twitter.com/ccooupv
Facebook: https://www.facebook.com/ccooupv/
¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :
https://www.ccoo.es/sol_afi_web_breve/index.php
https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php
.