La investigació com a garantia de futur

Amb la suposada eixida de la crisi i la millora en els indicadors macroeconòmics, el panorama que ens trobem és el d'un aprofundiment en la desigualtat dins de les universitats, i en concret, entre les estructures d'investigació i els seus membres. D'una banda, tenim grups i centres d'investigació que a penes sobreviuen amb escassos recursos, sense a penes finançament i amb poques possibilitats de contractar nou personal; d'altra banda, grans grups d'investigació que adquireixen la majoria del finançament públic i privat, i amb molt de pes en la universitat.

Però tots els casos, la tònica de contractació i la situació laboral sol ser la mateixa: la precarietat en el personal d'investigació. La realitat en la qual ens trobem els i les investigadores d'aquest universitat (i de les universitat espanyoles en general) és la de joves (i no tan joves) precaris, tirant-li a la investigació més hores de les quals ens paguen, sota promeses d'un futur millor pagat i més estable que mai arriba. Mentrestant, anem realitzant una producció científica que engrandeix sobretot currículums aliens i que moltes vegades pararà a “transferir el coneixement” i beneficis a les empreses associades al nostre grup d'investigació. No obstant això, a l'hora de repartir el pastís, el nostre sou no augmenta, si és que tenim la sort de tindre un contracte i no estem algun mes sense cobrar sota promeses de futurs contractes.

Ens trobem donant més hores de docència de les quals ens reconeixen o tenint dificultat per a trobar les hores suficients que ens exigeixen pel nostre contracte, per a acreditar-nos o per a millorar el nostre currículum. Realitzem tasques de gestió i administració que no se'ns reconeixen o superen el nostre àmbit de contractació.
Som treballadors i treballadores amb un futur incert, empalmant contractes temporals, sense saber on i com treballarem en 1 o 2 anys. Investigant en laboratoris amuntegats i insegurs, en oficines i despatxos amb material i espai insuficient.

I no obstant això, la investigació i la transferència de coneixement suposen a la universitat una gran font d'ingressos.

Aquest és el panorama que ens trobem malgrat l'aprovació de lleis i marcs jurídicos que van en el sentit de millorar aquesta situació, com la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació i l'estratègia HRS4R, que només semblen paper mullat. Aquest és el panorama que ens trobem davant la falta d'un Conveni Col·lectiu en les universitats públiques del País Valencia, com a acord marc per a blindar certs drets i millores laborals.

L'excel·lència en la investigació, que tant es predica en aquesta universitat, hauria de ser el resultat de polítiques estables de finançament en recursos econòmics i humans. Hauria de ser el resultat del temps, del treball i l'esforç continuats en la construcció de grups d'investigació fortes i un personal qualificat, amb ocupació digna i estable. Però no és així. Quan s'aconsegueix realment aqueixa excel·lència, és el resultat del gran treball que realitzem el personal investigador però sota condicions moltes vegades de precarietat laboral, amb un nivell molt alt d'incertesa, i amb l'absència quasi absoluta d'un futur investigador decent.

Per tot això proposem:

- L'estabilització i promoció de la plantilla investigadora, amb la creació d'un cos d'investigació a temps complet, independentment de la plantilla creada per necessitats docents, encara que amb passarel·les entre ambdues carreres de manera que no s'entorpisca la promoció natural de tots dos tipus de PDI, sinó que es complementen. Per a això, continuarem exigint a l'Administració i a la UPV a què es comprometen a abordar aquest assumpte en les negociacions que hi ha obertes del Conveni Col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques valencianes

- El suport als grups d'investigació mitjançant l'increment del pressupost dedicat al finançament de personal d'investigació i projectes propis, per a evitar la falta de remuneració en el personal, així com l'extinció de projectes per falta de finançament

- L'establiment relaciones i convenis amb altres entitats amb capacitat investigadora, amb la finalitat de promoure la investigació en col·laboració amb aquestes entitats i sumar fonts de finançament.

- Que pel que fa a l'activitat investigadora, els índexs que usa la UPV (IAI, IAA) valoren en la seua justa mesura el treball dels investigadors. No té sentit, per exemple, que un investigador en la UPV que duplique o triplique, segons la seua àrea d'investigació, els requisits necessaris per a obtindre un sexenni, obtinga valoracions baixes de IAI si no està en un grup que genera molts recursos. Els gestors d'aquesta universitat s'equivoquen menysvalorant la investigació en si respecte de l'obtenció de recursos, la qual cosa a més està en contra de les opinions d'experts internacionals als quals la pròpia UPV va demanar assessorament.

- Que es regulen les diferents figures del personal investigador en el conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques, evitant els abusos que es donen sobre aquest personal, sobretot en les seues figures més vulnerables.

- La creació una comissió paritària sindicats-administració que faça un seguiment dels resultats de les polítiques de personal en aquest camp i negocien la relació de llocs de treball del personal investigador.

- La dotació d'espais de treball dignes, segurs, còmodes i suficients per al personal d'investigació.

 

En la Secció Sindical de CCOO-UPV treballem per tot això un grup de joves investigadors i investigadores. Sobretot de forma desinteressada i voluntària dediquem el nostre temps a lluitar al costat d'uns altres i altres companyes treballadores pels nostres drets i condicions laborals. Perquè només mitjançant la nostra unió, coordinació i organització podem exigir solucions i millores a la nostra situació. Per això, no solament et demanem el vot a CCOO per a poder defensar aquestes postures amb més garanties, sinó que t'animem a sumar-te al nostre grup, a col·laborar des de la implicació que consideres, a remar en la mateixa direcció i solucionar conjuntament els problemes que ens afecten conjuntament.


          ÉS EL MOMENT!                                VOTA CCOO


    investigador precario becario 05

La investigación como garantía de futuro

Con la supuesta salida de la crisis y la mejora en los indicadores macroeconómicos, el panorama que nos encontramos es el de una profundización en la desigualdad dentro de las universidades, y en concreto, entre las estructuras de investigación y sus miembros. Por un lado, tenemos grupos y centros de investigación que apenas sobreviven con escasos recursos, sin apenas financiación y con pocas posibilidades de contratar nuevo personal; por otro lado, grandes grupos de investigación que adquieren la mayoría de la financiación pública y privada, y con mucho peso en la universidad.

Pero todos los casos, la tónica de contratación y la situación laboral suele ser la misma: la precariedad en el personal de investigación. La realidad en la que nos encontramos los y las investigadoras de este universidad (y de las universidad españolas en general) es la de jóvenes (y no tan jóvenes) precarios, echándole a la investigación más horas de las que nos pagan, bajo promesas de un futuro mejor pagado y más estable que nunca llega. Mientras tanto, vamos realizando una producción científica que agranda sobre todo currículums ajenos y que muchas veces va a parar a “transferir el conocimiento” y beneficios a las empresas asociadas a nuestro grupo de investigación. Sin embargo, a la hora de repartir el pastel, nuestro sueldo no aumenta, si es que tenemos la suerte de tener un contrato y no estamos algún mes sin cobrar bajo promesas de futuros contratos.

Nos encontramos dando más horas de docencia de las que nos reconocen o teniendo dificultad para encontrar las horas suficientes que nos exigen por nuestro contrato, para acreditarnos o para mejorar nuestro currículum. Realizamos tareas de gestión y administración que no se nos reconocen o superan nuestro ámbito de contratación.
Somos trabajadores y trabajadoras con un futuro incierto, empalmando contratos temporales, sin saber dónde y cómo trabajaremos en 1 o 2 años. Investigando en laboratorios hacinados e inseguros, en oficinas y despachos con material y espacio insuficiente.

Y sin embargo, la investigación y la transferencia de conocimiento suponen a la universidad una gran fuente de ingresos.

Este es el panorama que nos encontramos a pesar de la aprobación de leyes y marcos jurídicos que van en el sentido de mejorar esta situación, como la Ley de la Ciencia, la Tecnología y la Innovación y la estrategia HRS4R, que sólo parecen papel mojado. Este es el panorama que nos encontramos ante la falta de un Convenio Colectivo en las universidades públicas del País Valencià, como acuerdo marco para blindar ciertos derechos y mejoras laborales.

La excelencia en la investigación, que tanto se predica en esta universidad, debería ser el resultado de políticas estables de financiación en recursos económicos y humanos. Tendría que ser el resultado del tiempo, del trabajo y el esfuerzo continuados en la construcción de grupos de investigación fuertes y un personal cualificado, con empleo digno y estable. Pero no es así. Cuando se logra realmente esa excelencia, es el resultado del gran trabajo que realizamos el personal investigador pero bajo condiciones muchas veces de precariedad laboral, con un nivel muy alto de incertidumbre, y con la ausencia casi absoluta de un futuro investigador decente.

Por todo ello proponemos:

- La estabilización y promoción de la plantilla investigadora, con la creación de un cuerpo de investigación a tiempo completo, independientemente de la plantilla creada por necesidades docentes, aunque con pasarelas entre ambas carreras de modo que no se entorpezca la promoción natural de ambos tipos de PDI, sino que se complementen. Para ello, continuaremos exigiendo a la Administración y a la UPV a que se comprometan a abordar este asunto en las negociaciones que hay abiertas del Convenio Colectivo del personal laboral de las universidades públicas valencianas

- El apoyo a los grupos de investigación mediante el incremento del presupuesto dedicado a la financiación de personal de investigación y proyectos propios, para evitar la falta de remuneración en el personal, así como la extinción de proyectos por falta de financiación

- El establecimiento relaciones y convenios con otras entidades con capacidad investigadora, con el fin de promover la investigación en colaboración con estas entidades y sumar fuentes de financiación.

- Que en lo que respecta a la actividad investigadora, los índices que usa la UPV (IAI, IAA) valoren en su justa medida el trabajo de los investigadores. No tiene sentido, por ejemplo, que un investigador en la UPV que duplique o triplique, según su área de investigación, los requisitos necesarios para obtener un sexenio, obtenga valoraciones bajas de IAI si no está en un grupo que genera muchos recursos. Los gestores de esta universidad se equivocan minusvalorando la investigación en sí respecto de la obtención de recursos, lo cual además está en contra de las opiniones de expertos internacionales a los que la propia UPV pidió asesoramiento.

- Que se regulen las distintas figuras del personal investigador en el convenio colectivo del personal laboral de las universidades públicas, evitando los abusos que se dan sobre este personal, sobre todo en sus figuras más vulnerables.

- La creación una comisión paritaria sindicatos-administración que haga un seguimiento de los resultados de las políticas de personal en este campo y negocien la relación de puestos de trabajo del personal investigador.

- La dotación de espacios de trabajo dignos, seguros, cómodos y suficientes para el personal de investigación.

 

En la Sección Sindical de CCOO-UPV trabajamos por todo ello un grupo de jóvenes investigadores e investigadoras. Sobre todo de forma desinteresada y voluntaria dedicamos nuestro tiempo a luchar junto a otros y otras compañeras trabajadoras por nuestros derechos y condiciones laborales. Porque sólo mediante nuestra unión, coordinación y organización podemos exigir soluciones y mejoras a nuestra situación. Por ello, no sólo te pedimos el voto a CCOO para poder defender estas posturas con más garantías, sino que te animamos a sumarte a nuestro grupo, a colaborar desde la implicación que consideres, a remar en la misma dirección y solventar conjuntamente los problemas que nos afectan conjuntamente.


          ¡ES EL MOMENTO!                            VOTA CCOO



          ELECCIONS SINDICALS - 4 DESEMBRE 2018
http://ccoo.upv.es/images/stories/2018-12-04_elecciones-sindicales/2018-12-04_Cartel-Alcoy-01-con-logos2_700X525.jpg


http://ccoo.upv.es/images/stories/2018-12-04_elecciones-sindicales/2018-12-04_Cartel-Gandia-01-con-logos1_700X467.jpg


http://ccoo.upv.es/images/stories/2018-12-04_elecciones-sindicales/2018-12-04_Cartel_todos-2-con-logos3_700X352.jpg

 

 


   VOTA CCOO

És el moment!

 

 

http://www.ccoo.upv.es/images/logoccoo.png

   Edifici 6-E (Gabinet Mèdic)
Telèfons:   963 877 040 - 963 877 043
María Jesús Salvador    79029
Alonso Pérez            79029
Julia Sánchez           77043
José Segovia            77040
Consuelo Vallés         77043
Ildefonso Pelayo        77043
Juanjo Escobar (Gandía) 43003

email:      Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web:        http://www.ccoo.upv.es

Twitter:    https://twitter.com/ccooupv
Facebook:   https://www.facebook.com/ccooupv/


Afilia't a CCOO PV: https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php

.

 

Agenda

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

utilizamos cookies propias y de terceros por motivos de seguridad, mejorar la experiencia del usuario y conocer sus hábitos de navegación. Si continuas navegando, entendemos que admites nuestra política de cookies.