CCOO proposa modificar la Llei de Ciència per a reconèixer el dret a indemnització per la finalització de contracte al personal investigador en formació a través d'una esmena en els PGE 2021.

CCOO ha remès una proposta d'esmena als PGE 2021 relativa a la indemnització dels contractes predoctorals amb el que es millorarien les condicions laborals d'aquest col·lectiu corregint una manca injusta i injustificable.

Aquesta reivindicació és plantejada per CCOO des de l'aprovació de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència la Tecnologia i la Innovació en la qual no es reconeixia expressament el dret a indemnització en els casos de finalització de contracte del personal investigador predoctoral. Des de llavors, els Tribunals han mantingut postures contradictòries sobre el reconeixement d'aquest dret.

En una recent sentència el Tribunal Suprem ha declarat que el legislador ha dissenyat una modalitat contractual a la qual no li ha atribuït aquest dret, per la qual cosa mancant de regulació expressa en la Llei de Ciència, aplica l'Estatut dels Treballadors i, en conseqüència, en assimilar el contracte predoctoral a un contracte laboral formatiu entén que no procedeix el reconeixement del dret a indemnització. Sens dubte una interpretació restrictiva que convé corregir.

D'altra banda, el Reial decret 103/2019, que aprovava l'Estatut del Personal Investigador Predoctoral en Formació, va ser una oportunitat perduda per a regular de manera expressa i resoldre definitivament aquesta qüestió; alguna cosa que, d'altra banda, la citada Llei de Ciència no impedia.

Tot això ha portat a CCOO a presentar l'esmena que pretén incorporar un nou apartat en l'article 21 de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i a l'Innovació perquè es reconega expressament el dret a rebre la corresponent indemnització per la finalització de contracte o per l'obtenció del títol de doctor, igual que tenen altres figures contractuals temporals en el nostre ordenament jurídic, una cosa totalment necessària i urgent per al nostre sindicat amb la finalitat de millorar les condicions laborals d'aquest col·lectiu tan precari.

En l'actual context s'ha posat de manifest la necessitat d'apostar per un sistema de ciència al nostre país que corregisca les importants manques que han quedat en evidència. Des de CCOO esperem que el Congrés, en aprovar la Llei de PGE 2021, tinga en consideració aquesta esmena. En fer-ho no solament millorarà els drets de les persones treballadores dedicades a la investigació al nostre país, sinó que també pot llançar un missatge per la dignificació de la carrera científica, encara que l'abast d'aquesta iniciativa siga molt limitada en comparació als reptes realment existents.

Un país que no inverteix en investigació està condemnat al fracàs com a societat i per això és vital que els qui es dediquen a aquestes tasques tinguen condicions laborals dignes.
CCOO continuarà defensant, com sempre ha fet, a aquest col·lectiu.

 

Esmena presentada per CCOO

 

Campaña de FPU-investiga. Recollida de signatures.

Enllaç a la recollida de suports a través de la plataforma Osoigo:

 Blog de CCOO[P]recarios/as IDi
Investigadors/as predoctorals, Postdoctorals, per Projectes i personal tècnic de suport a la investigació

    https://www.ccoo.es/470986fd4af8b4d05dbeb61a51ff761a000001.jpg

CCOO propone modificar la Ley de Ciencia para reconocer el derecho a indemnización por la finalización de contrato al personal investigador en formación a través de una enmienda en los PGE 2021.

CCOO ha remitido una propuesta de enmienda a los PGE 2021 relativa a la indemnización de los contratos predoctorales con lo que se mejorarían las condiciones laborales de dicho colectivo corrigiendo una carencia injusta e injustificable.

Dicha reivindicación viene siendo planteada por CCOO desde la aprobación de la Ley 14/2011, de 1 de junio, de la Ciencia la Tecnología y la Innovación en la que no se reconocía expresamente el derecho a indemnización en los casos de finalización de contrato del personal investigador predoctoral. Desde entonces, los Tribunales han mantenido posturas contradictorias sobre el reconocimiento de dicho derecho.

En una reciente sentencia el Tribunal Supremo ha declarado que el legislador ha diseñado una modalidad contractual a la que no le ha atribuido dicho derecho, por lo que careciendo de regulación expresa en la Ley de Ciencia, aplica el Estatuto de los Trabajadores y, en consecuencia, al asimilar el contrato predoctoral a un contrato laboral formativo entiende que no procede el reconocimiento del derecho a indemnización. Sin duda una interpretación restrictiva que conviene corregir.

Por otra parte, el Real Decreto 103/2019, que aprobaba el Estatuto del Personal Investigador Predoctoral en Formación, fue una oportunidad perdida para regular de manera expresa y resolver definitivamente esta cuestión; algo que, por otra parte, la citada Ley de Ciencia no impedía.

Todo esto ha llevado a CCOO a presentar la enmienda que pretende incorporar un nuevo apartado en el artículo 21 de la Ley de la Ciencia, la Tecnología y al Innovación para que se reconozca expresamente el derecho a recibir la correspondiente indemnización por la finalización de contrato o por la obtención del título de doctor, al igual que tienen otras figuras contractuales temporales en nuestro ordenamiento jurídico, algo totalmente necesario y urgente para nuestro sindicato con el fin de mejorar las condiciones laborales de este colectivo tan precarizado.

En el actual contexto se ha puesto de manifiesto la necesidad de apostar por un sistema de ciencia en nuestro país que corrija las importantes carencias que han quedado en evidencia. Desde CCOO esperamos que el Congreso, al aprobar la Ley de PGE 2021, tenga en consideración esta enmienda. Al hacerlo no solo mejorará los derechos de las personas trabajadoras dedicadas a la investigación en nuestro país, sino que también puede lanzar un mensaje por la dignificación de la carrera científica, aunque el alcance de esta iniciativa sea muy limitada en comparación a los retos realmente existentes.

Un país que no invierte en investigación está condenado al fracaso como sociedad y por eso es vital que quienes se dedican a estas tareas tengan condiciones laborales dignas.
CCOO seguirá defendiendo, como siempre ha hecho, a este colectivo.

Enmienda presentada por CCOO

Campaña de FPU-investiga. Recogida de firmas.

Enlace a la recogida de apoyos a través de la plataforma Osoigo:

Blog de CCOO[P]recarios/as IDi
Investigadores/as predoctorales, POSTdoctorales, por Proyectos y personal técnico de apoyo a la investigación

 

 

Aquest virus el parem units

 

 

 

.

Som treballadors
    Som treballadores
       Som universitat

Serveis per a l'afiliació de CCOO

Atenció a l´afiliació

http://www.ccoo.upv.es/images/logoccoo.png

 CCOO, primer sindicat a Espanya
CCOO ha aconseguit 96.249 delegats/as, el 35,7% del total, en les eleccions sindicals celebrades en empreses privades i en les Administracions Públiques.
Amb aquests resultats, CCOO revalida la seua condició de primer sindicat del nostre país, ho és des dels anys 90.

Edifici 6-E (Centre de Salut Laboral)
Telèfons: 963 877 040 - 963 877 043
Alonso Pérez 79029
José Segovia 77040
Consuelo Vallés 77043
Ildefonso Pelayo 77043
Julia Benet 77040
Juanjo Escobar (Gandía) 43003
Pepe Mantas (Alcoi) 28428

email: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: http://www.ccoo.upv.es

Twitter: https://twitter.com/ccooupv
Facebook: https://www.facebook.com/ccooupv/

¡ Si eres afiliado/a, gracias por confiar en nosotros!
Si no lo eres, nos gustaría mucho poder contar con tu apoyo.
Afilia't CCOO :
https://www.ccoo.es/sol_afi_web_breve/index.php
https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php

.

 

Agenda

Lun Mar Mié Jue Vie Sáb Dom
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

utilizamos cookies propias y de terceros por motivos de seguridad, mejorar la experiencia del usuario y conocer sus hábitos de navegación. Si continuas navegando, entendemos que admites nuestra política de cookies.